A szolival megelőzhető a rák?

A szolival megelőzhető a rák?

2016-11-30

Folyton azt hallhatjuk a szoláriummal kapcsolatban, hogy egészségtelen, árt a bőrnek, sőt, azt is, hogy rákot okozhat.

Ezt a kevésbé tájékozott többség általában el is hiszi, annak ellenére, hogy a modern berendezések tervezésekor már figyelembe vették, hogy a bőrt óvni kell, így ezek használata biztonságos. Sőt, tovább megyünk, a szoláriumnak számos pozitív hatása van – például megelőzheti a rákot.

Hogy is van ez?

Kicsit furcsának tűnhet ez az állítás annak fényében, milyen sokszor hangoztatják, hogy a szolárium bőrrákot okoz. Bár ez egy tévhit, azért azt leszögeznénk, hogy nem ezzel mennek teljesen szembe a legutóbbi kutatások eredményei, vagyis nem a bőrrákot előzi meg a szoli (bár nem is váltja ki). Ami a szoláriumnak köszönhetően megelőzhető, az a mell-, illetve a vastagbél daganatos megbetegedése.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor nem a szoli előzi ezeket meg, hanem a D-vitamin. Amerikai kutatók szerint D-vitaminnal meg lehet előzni a mellrákos megbetegedések felét és a vastagbélrákos esetek kétharmadát. Az általuk végzett felmérésben 1760 nő vett részt, és elég világos eredmény született: sokkal magasabb volt a mellrákra való kockázat azoknál a nőknél, akiknek alacsony volt D-vitamin szintjük. A vastagbélrákos vizsgálatba 1448 embert vontak be, és ott is elég egyértelmű eredmény született: a magasabb D-vitamin szint kisebb kockázattal párosult.Mi köze ehhez a szolinak?

Nos, csak annyi, hogy a szolárium a Naphoz hasonlóan segíti a D-vitamin termelést – csak éppen szolizni sokkal biztonságosabb, mint napozni. A Nap káros sugarai ugyanis nagyon erősen érhetik a bőrünket, nyáron, amikor a legmagasabb sugárzásokat mérik, percek alatt leéghetünk, vagyis komolya a bőrkárosodás kockázata. Szoláriumban, ellenőrzött körülmények között, ésszerű használat mellett ugyanakkor csak a pozitív hatásait élvezhetjük a sütkérezésnek. A kulcsszó azonban az ésszerű használat: ha betartjuk a szabályokat, a szoli biztonságos, sőt, előnyös, azonban ha túlzásba esünk, ez nem garantálható.


Bejegyzéseink

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

2019-12-14

Hányszor kell szolizzak, hogy látszódjon?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!