Anyajegyek esetén lehet szolizni?

Anyajegyek esetén lehet szolizni?

2019-04-18

Az anyajegyek az egész testfelületen bárhol előfordulhatnak különböző színekben, formában és méretben.

A legtöbb ember tudja, hogy ezekre az anyajegyekre oda kell figyelni és rendszeresen időközönként meg kell nézetni. De mit kell nézni pontosan? Az baj esetleg, ha megnőtt, vagy megváltozott a színe, netán viszket?

Amikre feltétlen figyelj

Az egészséges anyajegy határai élesek, ezért ha elmosódottak lettek a körvonalai, akkor érdemes megnézetni. Ha több tónusú az anyajegy, vagy időről-időre változik a színe, esetleg korábban világos volt, és most nem egyenletesen besötétedett akkor is szakorvoshoz kell fordulni. Az anyajegy mérete is kiindulópont lehet, hiszen kevesen tudják, de azok az anyajegyek, melyek 5 mm-nél nagyobbak azokat rendszeresen ellenőriztetni kell. A változás döntő az anyajegyek esetén, ezért is fontos a rendszeres önvizsgálat és amennyiben eltérést tapasztalsz, akkor irány az orvos.

Mennyi a normális?

Egy 2015-ös kutatás szerint, melynek eredményei a British Journal of Dermatology című folyóiratban jelentek meg szerint meg kell számolni, hány anyajegy található a jobb karon, ennek alapján ugyanis könnyen következtetni lehet arra, hány anyajegy található a teljes testen. Az eredmények szerint azoknál az embereknél, akiknek a jobb karján hét anyajegynél több található, kilencszer nagyobb a kockázata annak, hogy a testükön 50-nél is több legyen, míg a karjukon 11 anyajeggyel rendelkezőknek nagy valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén. Ezért, akinek ennyi anyajegye van, annak sajnos el kell kerülnie a napfényt és természetesen a szoláriumot is. Helyette megoldás lehet a barnító krém, mely bár nem ad tökéletes barnaságot, legalább ad egy kis színt.

Napozás és a szolárium

Akinek kevesebb az anyajegye, mint a fent említett szám, ők mehetnek Napra és szoláriumba is, de természetesen fokozott figyelemmel. Minden apró változásra nagy gondot kell fordítani és legalább évente egyszer érdemes szűrővizsgálatra is járni. Napozás közben minden esetben használjunk magas faktorszámú naptejet, a szoláriumban pedig válasszuk az EU 0.3-as szolárium csöveket, melyekkel teljesen nyugodtan barnulhatunk, de itt is be kell tartani a mértékletességet. A napozási kúrát mindenképpen igazítsuk a bőrtípusunkhoz és az ajánlott szolizási időt semmiképp se lépjük túl.


Bejegyzéseink

2020-09-23

Miért fontos a speciális szolárium kozmetikumokat használni?

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!