D-vitamin pótlás helyett szolizz!

D-vitamin pótlás helyett szolizz!

2017-03-27

Magyarországon a D-vitamin hiánya gyakorlatilag népbetegség: a tél végére a felnőtt lakosság mintegy 95 százaléka D-vitamin hiányos.

Nem, nem írtuk el, 95 százalék. Ez rengeteg. Ennek az az oka, hogy a D-vitamin nagy részéhez a napfény segítségével tudunk hozzájutni, egészen pontosan a szervezetünk napfény hatására képes előállítani. Néhány ételben is megtalálható, de ez viszonylag elenyésző ahhoz a mennyiséghez képest, amennyihez a nap segíthet hozzá.

Télen azonban, mint tudjuk, eléggé híján vagyunk napfénynek. A nap alig-alig süt ki, és amikor mégis, akkor is csak pár órát, ellentétben a nyári időszakkal. Ez meg is látszik egy idő után az embereken: a D-vitamin szint leesése miatt rosszkedvűek, lehangoltak, depressziósak lesznek. Szakszóval ez a szezonális hangulatzavar.

A D-vitamin hiánynak emellett súlyosabb következményei is lehetnek. Felnőttkorban krónikus D-vitamin hiány súlyosabb eredménye lehet például a csontritkulás. A D-vitamin pótlása tehát nagyon fontos, azonban a vitaminszedés helyett tudunk egy kellemesebb módszert: szoláriumozz!

Hogyan is működik ez?

A szolárium ebből a szempontból tökéletesen tudja utánozni a napfényt, vagyis a szervezetünkben ugyanazt a hatást váltja ki, így D-vitamin termelésre készteti. Hatékonyabb, mintha táplálkozás útján igyekeznénk D-vitamint bevinni, és jóval kellemesebb a tabletták szedésénél. A szoli mindig rendelkezésre áll, ellentétben a nappal: nincs olyan, hogy nem elérhető, gyakorlatilag bármikor szoláriumozhatunk, amikor csak szeretnénk.  

Télvíz idején a szolárium így a depressziótól is megvédhet, azonban ne higgyük, hogy a többi évszakban ilyenformán nincs rá szükség: nyáron gyakorlatilag menekülünk a nap elől a nagy meleg miatt, a szoli azonban ebben az esetben is biztonságos lehetőséget kínál egy kis D-vitamin pótlásra. Mivel itt ellenőrzött körülmények között barnulunk, nem kell félnünk a káros sugaraktól, ugyanakkor a napozás minden előnyét élvezhetjük – és még a testi-lelki egészségünkért is sokat teszünk!


Bejegyzéseink

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

2019-12-14

Hányszor kell szolizzak, hogy látszódjon?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!