Függőséget okoz a szolárium?

Függőséget okoz a szolárium?

2016-10-24

A szoláriumot sokan, sok dologgal vádolták már. Ráfogják a bőrrákot, különböző bőrbetegségeket, a ráncokat, a száraz, vízhiányos bőrt, és még hosszasan sorolhatnák, mi mindent varrnak a nyakába.

Ezek nagy része puszta tévhit, ennek ellenére folyamatosan szaporodnak a szinte minden valóságalapot nélkülöző cikkek a világhálón.

A legújabb gyöngyszem, hogy a szolárium függőséget okoz. Egyesek már odáig mennek, hogy azt fejtegetik, valamiféle anyagot bocsátanak ki a gépek, amik elősegítik a rászokást, kvázi a droghoz hasonló elven. Ezt a képtelenséget azért egy laikusnak is elég nehéz elhinni, mégis vannak, akik bedőlnek a feltételezésnek. És ezen bizony nem segít, amikor egy barna bőrű ember kijelenti: „szolifüggő vagyok”!

Hogyan is lehet valaki szolifüggő?Nos, ha létezik is szolifüggőség, az nem az előbb vázolt módon működik. Nincs semmiféle függőséget okozó anyag, amit a szoláriumok kibocsátanak, és úgy hatnak az alanyra, mint a drog. A szoláriumfüggőséget legfeljebb átvitt értelemben lehet értelmezni. Magyarán, az tesz valakit függővé, hogy milyen szép barna a bőre, és még barnább szeretne lenni.

Az eredmény hajszolása miatt nem bír (vagy inkább nem akar) leállni. Szó sincs fizikai függőségről, itt csupán a szoláriumot használók döntésén múlik, hogy használják-e a szoláriumot, vagy pedig nem. Aki túlzásba viszi, az minden esetben saját maga dönt így, akár annak ellenére is, hogy többen felhívják a figyelmét a lehetséges problémákra.

Olyan értelemben tehát létezhet a függőség, hogy valaki túlságosan „rákattan” a barnaságra, és kicsit elrugaszkodik a realitás talajától. De ezért magát a szoláriumot okolni nem igazán fair.

Ennyi erővel tükröt sem szabadna adni az embereknek, mert például a vágyott alak elérése is eredményezheti azt, hogy valakit túlságosan rabul ejt a fogyókúrázás, koplalás, és nem veszi észre, hogy nemhogy elérte azt a karcsúságot, amit szeretett volna, hanem már túllépte, kifejezetten sovány. Ez az anorexia, amiről már rengeteget hallhattunk – mégsem a tükör a hibás érte, igaz?

 


Bejegyzéseink

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

2019-12-14

Hányszor kell szolizzak, hogy látszódjon?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!