Komoly problémákat okozhat a D-vitamin hiánya

Komoly problémákat okozhat a D-vitamin hiánya

2018-12-06

A tél beköszöntével fokozott hangsúlyt kell fektetni az egészségünk megőrzésére.

Ebbe beletartozik a vitaminok megfelelő pótlása, no, meg persze a testünk óvása a hidegtől. Az egyik leggyakoribb téli probléma pedig a D-vitamin hiány, ami a napfény hiányára vezethető vissza. Ideje górcső venni, mik a tünetei annak, ha a szervezeted hiányt szenved belőle, és hogy mit tehetsz ellene! A D-vitamint a saját szervezeted termeli és alapvetően képes arra, hogy kellő mennyiséget produkáljon belőle. Ehhez azonban szükséges, hogy kellő mennyiségű napfényhez és a benne lévő UV-B sugarakhoz jusson a bőrön keresztül. Télen viszont ez sokkal nehezebb feladat köszönhetően a borús időjárásnak.

Így veheted észre a vitaminhiányt
A D-vitamin hiánya elsődlegesen az izmokra és a csontokra hat. Ha túl kevés van belőle jelen a szervezetben, a fogak hamarabb romlanak, könnyebben törnek a csontok és nehezebben gyógyulnak a sérülések. Gyakran érezhetsz izomgörcsöket és fáradékonnyá is válhatsz.
A hangulatra is negatív hatással van, ha hiányt szenvedsz ebből a fontos anyagból. Ehhez köthető a téli depresszió jelensége, amelyet talán te is tapasztalhattál már. Ha kevés a D-vitamin könnyen eshetsz áldozatul a gyakori hangulatingadozásnak vagy akár a depressziónak is.

Így pótolhatod a D-vitamint
Mivel ezt a hiányt elsősorban az okozza, hogy kevesebb napfény ér, érdemes beiktatni naponta 15-30 perc sétát a szabad levegőn. Emellett ha jársz szoláriumba, sokat segíthet abban, hogy a szervezetedben meginduljanak a termelő folyamatok.
Táplálék kiegészítők szedésével és a megfelelő ételekkel is segítheted a helyzet javulását. A különböző halak például nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, valamint a csukamájolaj, a borjúhús, de a tojás is.
Előzd meg a vitaminhiányt és készülj fel tudatosan a téli szezonra. Gondoskodj a tested megfelelő táplálásáról, így elkerülheted a D-vitamin szintjének csökkenését és annak következményeit. Legyél télen is kiegyensúlyozott és egészséges!


Bejegyzéseink

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

2019-12-14

Hányszor kell szolizzak, hogy látszódjon?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!