Mi az a napgomba és miért érdemes figyelned rá?

Mi az a napgomba és miért érdemes figyelned rá?

2018-11-12

Gyanús, fehér foltok jelentek meg a bőrödön? Érdemes lesz vigyáznod vele, ez ugyanis akár napgomba is lehet.

A probléma leginkább nyáron üti fel a fejét, ám amennyiben rendszeresen szoláriumozol, az év bármely szakaszában megjelenhet.
A napgomba – a nevével némileg ellentétesen – nem egy fertőzés, tehát nem kell aggódnod, hogy kitől kaphattad el. Ezek a világos foltok akkor jelenhetnek meg a bőrödön, ha annak mikroflórája felborul. Ez aztán egy malassezia furfur nevű gomba elszaporodásához vezet, amelynek a telepei képezik ezeket a pacákat. A Malassezia furfur elsősorban a hajas fejbőrön él, onnan hullik rá a hátra, az általa okozott halványbarnás foltok - amelyek a napbarnított bőrön fehérnek tűnnek - emiatt jelennek meg leggyakrabban a háton és a felkarokon.

Irány a bőrgyógyász
Ha arra gyanakszol, hogy esetleg napgombával állsz szemben, mindenképpen érdemes ellátogatnod egy kivizsgálásra. A világos színű pöttyök ugyanis nem feltétlenül jelentenek egyet a betegséggel, ám ennek megállapítása szakembert igényel.
A probléma többnyire fiataloknál alakul ki. A megjelenés esélyét növeli a tartós és rendszeres izzadás, valamint a túlzott dezodor-használat. Mivel a hormonok kamaszkorban átesnek egy jelentős átalakuláson, előfordulhat, az izzadékonyság megjelenése sem ritka, így komoly kockázati tényezőt jelent.

Napgombám van! Mit tegyek?
Amennyiben a bőrgyógyász is megerősítette a diagnózist, az első, hogy ne ess pánikba. A probléma kezelésére már számos különböző krém és oldat létezik, amelyekkel helyileg kezelhetőek a tünetek. Indokolt esetben előírhatnak belsőleges gyógyszeres kezelést is.
Fontos, hogy a kezelés ideje alatt kerüld azokat a helyzeteket, amelyek növelik az izzadtság termelését. Kerüld a napozást, a szoláriumot és válassz kímélő sportokat inkább. A verejték lassítja, extrém esetben meg is akadályozhatja a gyógyulást.
A sikeres kezelést követően visszatérhetsz a megszokott rutinodhoz. Arra viszont érdemes számítanod, hogy a foltok, amelyek nem voltak képesek lebarnulni a telepek alatt, csak idővel tűnnek majd el. Hogy megelőzhesd az újbóli kialakulást, mindig ügyelj a higiéniára, kerüld a műszálas ruhadarabokat és ne hagyd, hogy a bőr izzadt maradjon és bepálljon.


Bejegyzéseink

2020-09-23

Miért fontos a speciális szolárium kozmetikumokat használni?

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!