SRF sajtóközlemény - Az UV-fény valóban segít a vesebetegeknek?

SRF sajtóközlemény - Az UV-fény valóban segít a vesebetegeknek?

2016-09-29

Jó hír a vesebetegek számára: az UV-fény sok másodlagos tünet tekintetében segít.

A renális elégtelenségekkel küzdő betegek gyakran szenvednek olyan másodlagos tünetektől, mint a magas vérnyomás vagy a 2-es típusú diabéteszre jellemző csontanyagcsere-zavar, melyek azzal is összefüggésben állhatnak, hogy a vesék részt vesznek a vérben lévő megfelelő D-vitamin szint biztosításában. Ez további kockázati tényezőt jelent, mivel a D-vitamin hiánya a vesebetegek esetében nagyobb halálozási arányt mutat a teljes népességre vetítve.

Rolfdieter Krause vezetésével tudósok megvizsgálták, hogy milyen hatással bír a napfényhez hasonló UV-fény a krónikus veseelégtelenségben szenvedők, valamint dialízis kezelés alatt álló paciensek D-vitamin szintjére. Megfigyelték azokat a változásokat, melyeket a teljes test vagy csak bizonyos testrészek rendszeres UV-fény hatására gyakoroltak a D-vitamin szintre és a szokásos másodlagos tünetekre. A tudósok arra a felfedezésre jutottak, hogy a teljes test rendszeres napoztatása akár 65%-kal is képes volt növelni a D-vitamin szintet. Ugyanakkor a magas vérnyomás és a paciensek fizikai képességei is javultak. Ennek következtében a tudósok javasolják a napfény vagy a napfényhez hasonló UV-fény általi rendszeres napoztatást mind megelőzésként, mind terápiaként krónikus vesebetegségekben szenvedő betegek számára.

„A gyakorta D-vitamin hiányban szenvedő vesebetegek hasznára lehetnek az UV-fény pozitív hatásai. Méghozzá minden észlelhető mellékhatás nélkül, ahogyan a tanulmány bizonyítja. Mivel az étrend-kiegészítők külön megterhelést jelenthetnek a vesék számára. Ha a napsugárzás az északi területeken télen nem elegendő, az UV-fény általi terápia hasznosnak bizonyulhat” – állítja Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Az SRF azon dolgozik, hogy közzétegye az újabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit a mértékletesen használt UV-fény emberekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Média kapcsolat:

Ad Brand

Sunlight Research Forum (SRF)

Tel: +31 (0) 651 358 180

info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás:

1) Rolfdieter Krause: Vitamin D and UV exposure in chronic kidney disease [D-vitamin és UV-fény krónikus vesebetegeknél], Dermatoendocrinol. Jan 1, 2013; 5(1): 109–116.

 


Bejegyzéseink

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

2019-12-14

Hányszor kell szolizzak, hogy látszódjon?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!