SRF sajtóközlemény - Az UV-sugárzás csökkentheti a melanóma kockázatát?

SRF sajtóközlemény - Az UV-sugárzás csökkentheti a melanóma kockázatát?

2016-09-29

Egy német tanulmány szerint a mérsékelt UV-hatás pozitív hatással lehet a bőrrákra.

Tudományos kutatások más többször kimutatták, hogy a rendszeres és mérsékelt UV-hatás hozzájárulhat többféle ráktípus, valamint számos egyéb betegség – például a sclerosis multiplex – elleni védelemhez.

Európában egyre gyakoribb a melanóma és a bazalsejtes karcinóma (BCC) előfordulása. Ezért német tudósok egy csoportja – P. Kaskel, az Ulm-i Egyetem Bőrgyógyászati

Tanszékének munkatársa vezetésével – tanulmányozta az UV-expozíció hatásait, valamint a melanóma és a BCC kockázatát. Tanulmányukat most publikálták a „Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology“ tudományos folyóiratban.

A tanulmányban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a bőrrák UV-val kapcsolatos kockázati tényezői az időszakonként változó napozás, valamint ha volt a kórelőzményben napégés. Ezzel szemben a gyakori napozás védelmet jelenthet. Az eredmények azt mutatják, hogy mértékletes szoláriumozás szintén csökkentheti a melanóma kialakulásának kockázatát.

„A német tudósok tanulmány újból megmutatta, hogy a gyakori, mértékletes szoláriumozás pozitív hatással lehet az emberi egészségre. A napégés és a túlzott napozás kockázatait már jól ismeri a közvélemény. Ugyanakkor a média általában kevés figyelmet szentel a mérsékelt UV-expozíció előnyeinek.“ – mondta Ad Brand, Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű nonprofit szervezet. Célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a mérsékelt UV-sugárzás hatásairól szóló legújabb orvosi és tudományos felfedezéseket.

 

Sajtókapcsolat:

Ad Brand

Sunlight Research Forum (SRF) Tel: +31 (0) 651 358 180 info@sunlightresearchforum.eu /www.sunlightresearchforum.eu

 

Forrás: P. Kaskel, U. Lange, S. Sander, M.A. Huber, J. Utikal, U. Leiter, G. Krähn, M. Meurer, M. Kron: Ultraviolet exposure and risk of melanoma and basal cell carcinoma in Ulm and Dresden, Germany. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) DOI: 10.1111/jdv.12488

 


Bejegyzéseink

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

2019-12-14

Hányszor kell szolizzak, hogy látszódjon?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!