SRF sajtóközlemény - Véd-e a napfény a bőrrák ellen?

SRF sajtóközlemény - Véd-e a napfény a bőrrák ellen?

2016-09-29

A szabadtéri vagy szoláriumi mérsékelt napozás jó felkészülés lehet a nyaralásra.

A nyaralás alatt a leégés és a mértéktelen napozás elősegítik a bőrrák kialakulását, különösen a fehér bőrű emberek esetében. A bőrrák kialakulásának kockázatát ugyanakkor genetikai tényezők is jelentősen meghatározzák. Brit tudósok azt vizsgálták, hogy a vér D-vitamin szintje hogyan befolyásolja a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A tudósok daganatokat és előrejelzéseket elemeztek bőrrákban szenvedő betegek széles csoportjánál. Az elégtelen D-vitamin szinttel rendelkező betegeknél nagyobb daganatokat figyeltek meg, valamint azt is kimutatták, hogy ezeknél a betegség alakulása rosszabb volt, mint a magas D-vitamin szinttel rendelkező betegek esetében. Az ausztrál kutatók hasonló következtetésekre jutották. Kimutatták, hogy a rendszeres munkahelyi napfény expozíció csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

„A kutatók megfigyelték, hogy a rendszeres mérsékelt napozás csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Az elsősorban beltéri élettel járó modern életstílus azonban növeli a rák kockázatát. Ezért a megfelelő D-vitamin szint és a természetes fényvédő biztosítása érdekében rendszeres, mérsékelt napozást javaslunk” – magyarázza Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhellyel működő nonprofit szervezet. Célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánosságot a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatásai terén szerzett legújabb orvosi és tudományos ismeretekkel.

Sajtókapcsolat:

Ad Brand

Sunlight Research Forum (SRF)

Tel: +31 (0) 651 358 180

info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

 

Forrás:

1) Field, S. Newton-Bishop, J. A. Melanoma and vitamin D. Molecular oncology (Melanóma és D-vitamin. Molekuláris onkológia) 2011 Apr; 5 (2): 197-214.

2) Vuong K, McGeechan K, Armstrong BK; AMFS Investigators; GEM Investigators, Cust AE: Occupational sun exposure and risk of melanoma according to anatomical site (Munkahelyi napfény expozíció és a melanóma kialakulásának veszélye az anatómiai testrész szerint), Int J Cancer. 2013 Nov 13. doi: 10.1002/ijc.28603. [Epub ahead of print]


Bejegyzéseink

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

2019-12-14

Hányszor kell szolizzak, hogy látszódjon?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!