Szoli után tusoljak vagy ne?

Szoli után tusoljak vagy ne?

2019-01-09

Ez az örök kérdés már évek óta foglalkoztatja a szolizókat.

Valaki szerinte egyértelmű, hogy szoláriumozás után le kell tusolni, mások pedig nem mernek fürdeni, hiszen akkor ezzel „lemossák a színüket”. Tulajdonképpen mindenkinek igaza van és közben meg senki sem tudja helyesen. Hogy is van akkor?

Hogyan barnul a bőr?

Az, hogy kinek milyen bőrszíne van, a genetika határozza meg. Természetes bőrszínünket a melanin nevű bőrfesték határozza meg. Ennek mennyiségét öröklődött tulajdonságaink határozzák meg. UV fény hatására a bőr mélyén lévő melanocitának nevezett sejtek olyan folyamatot indítanak el, melynek során több melanin keletkezik. A lebarnulást a keletkezett melanin bőrfelületre jutása okozza. Az UV fény ugyanekkor a felső bőrfelület vastagodását okozza. Ez a bőr természetes védekezése az UV sugárzás ellen a leégés elkerülése érdekében. Az emberek különböző módon reagálnak az UV sugárzásra. A sötét bőrűek gyorsabban termelnek több melanint, míg az igen világos bőrű emberek bőre kevés melanint tartalmazhat, ezek az emberek sem a napon, sem a szoláriumban nem, vagy csak kis mértékben barnulnak.

Mi történik szoláriumozás közben?

A szolárium készülékek a hosszúhullámú UV-A-n alapulnak, melyek a bőrt károsodás nélkül barnítanák. Ez az azonnali pigmentáción keresztül működik, és mivel a legtöbb szoláriumban az UV-A-sugárzás tízszer erősebb a nap természetes UV-A-részénél, tényleg gyorsan le lehet vele barnulni. Ennek a barnaságnak van egy enyhe szürkés tónusa, ezért hozzáadnak egy kis UV-B-t is, és ezért az kb. 24 óra múlva már el is tűnik. A melanociták a bőr felső rétegében, a hám sejtjei között helyezkednek el. Miután a melanin létrejött, kiáramlik a többi környező bőrsejtbe.
Ezért természetesen lehet szolizás (ugyanúgy, ahogy napozás után is) után zuhanyozni, mivel a barnulási folyamat nem a bőr felszínén, hanem a bőr mélyebb rétegeiben zajlik le!

Egyetlen kivétel van csak csupán: Ha egy olyan szolárium krémet használunk, melyben olyan bronzosítók vannak melyeknek a hatása, felszívódása hosszabb, mint a szoláriumban töltött idő így ajánljuk a krémet pár óráig nem lemosni a legmegfelelőbb szín, a legjobb hatás elérése érdekében.


Bejegyzéseink

2020-09-23

Miért fontos a speciális szolárium kozmetikumokat használni?

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!