Viszkető, megváltozott anyajegy – ez most a szolitól van??

Viszkető, megváltozott anyajegy – ez most a szolitól van??

2017-08-24

Nemrégiben egy ismerősöm ijesztő tünetet fedezett fel magán: az egyik anyajegye megnőtt, megduzzadt, és viszketni kezdett, a színe is megváltozott.

Aki hallott már életében a melanómáról, az tudja, hogy a megváltozott, rendellenes anyajegyek ezt a betegséget, vagyis a bőrrákot jelezhetik.

A lány rendszeresen járt szoláriumba, ezért ahogy az lenni szokott, a családja idősebb, és kevésbé tájékozott tagjaitól egyből megkapta, hogy „biztos a szoli miatt van, minek kellett oda járnod”. Hirtelen persze ő maga is megijedt: vajon tényleg bőrrákos lett a szoláriumozás miatt?

Nem a szoli a bűnös

Előre leszögezném, hogy a történet szerencsés véget ért, a szóban forgó anyajegyet eltávolították, jóindulatú volt az elváltozás. Viszont érthető módon ott maradt a kérdés, hogy merjen-e szolizni ezek után. Nos, az érintett lány korábban is nagyon óvatosan, körültekintően szoláriumozott, minden biztonsági előírást betartva, az anyajegyeket fényvédő krémmel kezelve. Kis gondolkodás után rájött, hogy a hibát nem itt követte el.

A szoliban ugyanis nagyon vigyázott magára, de a strandon kevésbé. Míg a mesterséges barnulás során használta a megfelelő készítményeket, és odafigyelt a gyakoriságra, és a gépben töltött időre, addig a strandon elfelejtette bekenni magát naptejjel, nem is nézte, mennyi időt tölt napon, többször csúnyán leégett. Ha a helyzet valóban ilyen okból alakult ki, akkor sokkal inkább okolható érte ez, mint a körültekintő szoláriumozás.

Óvatlanok az emberek

Az emberek óvatlanságára egyébként ezernyi példát láttam már idén nyáron is. A Balaton parton nem egy nyaraló pihent rákvörösre égve. Néhányukon látszottak a frissen felkent naptej nyomai, de ez ilyenkor már veszett fejsze nyele, a bőr leégett, károsodott. Felmerül a kérdés, hogy miért félnek egyesek ennyire a szolitól, ahol ellenőrzött a sugarak mértéke, és miért ilyen bátrak és óvatlanok a napon, ahol fogalmuk sincs, milyen erővel kapják a napsugarakat, és ennek milyen következményei lesznek.


Bejegyzéseink

2020-09-23

Miért fontos a speciális szolárium kozmetikumokat használni?

2019-12-19

Rózsaszínben sokkal szebb a világ

2019-12-17

Hogy a legjobb szoláriumozni?

Rólunk mondták

Valós emberek, valós vélemények

 

 

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!