A megfelelő D vitamin szint Európában is problémát jelent - Európa-szerte 177 milliárd Eurot lehetne spórolni

A megfelelő D vitamin szint Európában is problémát jelent - Európa-szerte 177 milliárd Eurot lehetne spórolni

2016-06-30

A Sunlight Research Forum (SRF) 2009. áprilisi sajtóközleményében nyilvánosságra hozott információk szerint az európai egészségügyi kormányzatok 177 milliárd Eurot spórolhatnának, amennyiben a lakosság megfelelő D vitamin szinttel rendelkezne.

Egy amerikai, norvég, osztrák és német tudósokból álló, a D vitamin kutatásban nemzetközi hírnevet szerzett kutatócsoport szerint 17 európai országban összesen 187 milliárd Euróval lehetne csökkenteni az egészségügyi kiadásokat – mindössze 10 milliárd Euró ráfordítással. 

A tanulmány szerint a megfelelő D vitamin ellátottság legpozitívabb egészségügyi hatása elsődlegesen olyan széles körben előforduló betegségek területén mutatkozna, mint pl. rák, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, osteoporosis, légúti gyulladások, és a fogászati szektor.

A kutatócsoport szerint a „napfény vitamin” hatásaira vonatkozó számításaikat kizárólag a legutóbbi tudományos eredményekre alapozzák. Egészségügyi és tudományos körökben egyaránt elfogadott nézet szerint az embert úgy ’”tervezték”, hogy az optimális egészséghez szükséges D vitamin 80%-át a bőrön keresztül kapja meg, legyen az napfény vagy szolárium. Ha ugyanazt a mennyiséget élelmiszer-bevitellel szeretnénk biztosítani, naponta kétszer kellene makrélát vagy lazacot ennünk – állítja Heike Bischoff-Ferrari professzor (Zurich University).

A tanulmány kiinduló kérdése az volt: Milyen közvetlen és közvetett egészségügyi hatásai lennének annak, ha az európai emberek vérében az átlagos D vitamin szint az optimális 40 ng/mL ( nanogramm/mililiter) szintre emelkedne, mennyibe kerülne ennek megvalósítása és milyen megtakarításokat jelentene a szóban forgó országok egészségügyi rendszere számára?
A tanulmányban felhasznált adatok 17 európai országból származnak, köztük pl. Dánia, Finnország, Nagy Britannia, Ausztria, Franciaország, Németország és Olaszország.
A Sunlight Research Forum (SRF) egy Hollandiában működő non profit szervezet. Céljuk a mértékletes UV sugárzás emberre gyakorolt hatásairól szóló legújabb orvosi és tudományos eredmények közvetítése az általános közvélemény felé.


Bejegyzéseink

2021-01-26

Hyaluron

2021-01-19

Tirozin

2021-01-02

Mennyire ismered a saját bőröd?

Rólunk mondták

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!