Melanogenesis, avagy a bőrbarnulás

Melanogenesis, avagy a bőrbarnulás

2016-09-20

Mi a melanogenesis?

Az UV-sugárzás hatása után néhány nappal késleltetett melanogenesis ( bőrbarnulás) keletkezik a bőrtípustól függően és a bőrpírhoz hasonlóan az UV-B sugárzás okozza első sorban. Ez a melanocity festéksejtekben lejátszódó melanin szintézis eredménye; a felhámban (epidermisben) található speciális pigmentet termelő sejtek melanint juttatnak a keranocitákba (hámsejtekbe).
A megismételt besugárzások eredményeképpen megvastagszik a felhámréteg is, különösen a szaruréteg ( stratum corneum), a bőr elhalt legkülső rétege, ami a bőr száraz érzetét okozza.
Az UV-B sugárzás által kialakult barnaság bizonyos fokig védi a bőrt a lepirulás ellen.


Bejegyzéseink

2021-01-26

Hyaluron

2021-01-19

Tirozin

2021-01-02

Mennyire ismered a saját bőröd?

Rólunk mondták

Szolirend kalkulátor

A barnuláshoz nem szerencse kell, hanem tudás! Ezzel a néhány kérdésből álló teszttel megtudhatod, hogyan kell szoliznod a bőröd állapotának, színének megfelelő módon.

Kérdezd a szakértőt

Hallottál valamit, de nem tudod igaz-e? Félsz az esetleges káros hatásoktól? Minden szolizással kapcsolatos kérdésedre választ találsz nálunk!

Krémválasztó

Tudtad, hogy a száraz bőr nehezebben barnul? Ezért igen fontos, hogy használj a bőrtípusodnak megfelelő szolárium krémet. Itt megnézheted, mi illik hozzád!